Dacă te-ai hotărât să investești în creșterea vizibilității site-ului tău și vrei o campanie sau o strategie SEO care să-ți ofere acces deplin la toți clienții interesați, fără să mai fi nevoit să plătești sume din ce în ce mai mari la Google, ar trebui să te familiarizezi cu etapele procesului de optimizare SEO. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să devii expert peste noapte, ci doar să știi câteva lucruri de bază, care te pot ajuta pentru a lua cea mai bună decizie atunci când vrei să începi o colaborare cu un specialist sau o agenție de marketing online care oferă servicii SEO.
Nu este un secret faptul că optimizarea SEO este dificil de înțeles, complexă și într-o continuă schimbare. Acesta este unul din motivele pentru care mulți antreprenori preferă să investească exclusiv în social media și/sau în alte canale de marketing online, pentru că este greu de monitorizat și evaluat, mai ales în condițiile în care rezultatele nu se văd imediat. Cu toate acestea, SEO dă rezultate remarcabile și vei observa că, inclusiv în România, companiile profitabile domină prima pagină a clasamentelor Google.
Să aloci un buget pentru a ridica și promova o afacere nu este întotdeauna suficient. Businessul tău, și dacă se află la început de drum, și dacă este de ani buni în piață, va trebui să aplice o strategie de marketing care să includă toate acțiunile de SEO necesare pentru creșterea vizibilității pentru cuvintele cheie care îți pot aduce clienți. SEO este, în esență, punerea în practică a unor practici extrem de utile, care vor aduce mai mult trafic online în site și vor modifica modul în care este perceput de motoarele de căutare, îmbunătățind considerabil și experiența utilizatorilor. Toate aceste acțiuni se petrec în etape, care se personalizează și se adaptează în funcție de nevoile site-ului tău.
Orice campanie sau orice strategie SEO trebuie să înceapă cu o analiză a domeniului de activitate. Iar aici, nu este vorba doar despre gradul de competitivitate al industriei din care face parte afacerea ta. O analiză serioasă va identifica toți concurenții tăi, modul în care își desfășoară activitatea în online și offline, abordarea lor din punct de vedere SEO, cum își atrag clienții folosind celelalte canale de marketing online, care sunt diferențele dintre serviciile și produsele diferite, ce oportunități există de a crește în vizibilitate, șamd.
Pe de cealaltă parte, toate datele de mai sus trebuie privite și ajustate în funcție de ceea ce își dorește audiența. În afară de cuvintele cheie folosite, intenția din spatele căutărilor se poate afla prin diferite metode: citind recenzii, utilizând sondaje de opinie online sau prin telefon cu clienții existenți ori verificând care sunt tipurile de conținut din social media cu cele mai multe vizualizări, care au legătură cu domeniul de activitate. Toate acestea nu implică niciun cost pentru afacerile online, dar fie din lipsă de resurse, fie din neștiință, nu sunt puse aproape niciodată în practică.
⚠️Atenție, audiența nu înseamnă și nu se limitează la date demografice, vârstă sau gen. O mamă de 30 de ani poate avea aceleași nevoi atunci când vrea să găsească un cadou pentru fiul său, precum un bunic de 85 de ani, care vrea să-și surprindă plăcut nepotul. Analiza calitativă a datelor este mult mai importantă față de cea cantitativă, deoarece înțelegerea a ceea își doresc clienții tăi îți va permite să înțelegi ceea ce trebuie să le oferi.
Oricare din potențialii tăi clienți, caută pe Google diferite cuvinte și expresii pentru a obține informațiile dorite. Acestea se numesc cuvinte cheie și sunt o parte esențială pentru clasarea pe prima pagină în rezultate. Utilizarea lor în locurile potrivite, va aduce un plus de vizibilitate paginilor site-ului tău.
Modul în care aceste cuvinte cheie sunt folosite s-a schimbat de-a lungul timpului. Dacă în trecut, era necesar să ai cât mai multe cuvinte oriunde în site, pentru ca Google să te remarce și să te aducă pe prima pagină în căutări, acum lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Mai mult decât atât, ceea ce caută publicul tău este la fel de important ca și modul în care o face. Schimbările subtile în cercetarea cuvintelor cheie pot crește sau distruge rezultatele unei campanii SEO.
În prezent, pentru a găsi cuvintele cheie potrivite este nevoie să utilizezi o varietate de sinonime și o frecvență folosită în limbajul natural. Așadar, nu dă rezultate să abuzezi de termenii de căutare, ci să-i încadrezi în textul tău într-un mod cât mai firesc cu putință. Motoarele de căutare devin din ce în ce mai inteligente și descoperă imediat paginile web care folosesc o densitate deranjantă de cuvinte cheie, adică acel conținut scris pentru motoarele de căutare, de necitit de către persoane reale.
Intenția utilizatorului care se află în spatele folosirii cuvintelor cheie este un lucru absolut vital dacă vrei să ai succes cu campania ta de SEO. Google prin actualizarea sa de algoritm Google MUM urcă pe poziția 0 fragmente din site-ul tău care răspund direct la toate problemele, întrebările sau neclaritățile utilizatorilor.
Indiferent de domeniul de activitate al afacerii tale, cu siguranță sunt întrebări pe care fie le-ai auzit de la clienții tăi, fie anumite probleme pe care le intuiești că reprezintă un obstacol în decizia de cumpărare.
Cel mai bine este să folosești site-ul pentru a răspunde proactiv la toate neclaritățile pe care un potențial client le poate avea, să promovezi modul și scopul în care produsele și serviciile tale pot fi folosite și chiar să abordezi cu transparență inclusiv potențialele dezavantaje. Orice minus poate fi transformat într-un punct forte, atunci când este prezentat în lumina potrivită.
Dacă acele cuvinte cheie relevante pentru businessul tău nu sunt analizate și nu se fac ajustări în baza schimbărilor din piață și a comportamentului de căutare, devine aproape imposibil să creionezi o strategie SEO care să-ți dea rezultatele așteptate. Cu cât analiza este mai complexă, cu atât sunt mai multe șanse să ajungi să descoperi oportunități mai bune.
În concluzie, nu te mulțumi cu analize superficiale! Mai ales că unele domenii de activitate nu necesită ajustări lunare sau trimestriale ale strategiei de optimizare pentru cuvintele cheie relevante. Multe campanii nici măcar nu au nevoie de ajustări la fiecare șase luni, deoarece nu apar produse sau nevoi noi. Dar, dacă ești într-o industrie în continuă schimbare, în care piața se transformă constant, este important să integrezi o nouă analiză a cuvintelor cheie folosite de utilizatori o dată la câteva luni, astfel încât să fii mereu la curent cu ce anume caută publicul tău.
Dacă vrei să-ți îmbunătățești campania SEO existentă sau vrei să implementezi o strategie care să-ți aducă rezultate solicită-ne o auditare gratuită a prezenței tale online!
Mulți antreprenori la început de drum se concentrează pe modul in care arată site-ul din punct de vedere design exclusiv pe desktop, uitând complet să solicite programatorilor optimizarea pentru mobil și o cât mai bună funcționalitate a acestuia, indiferent de dispozitiv.
Optimizarea pentru mobil este un factor confirmat pentru clasarea pe prima pagină în Google. Site-urile web care nu sunt ușor de navigat pe mobil sunt clar dezavantajate nu doar din perspectiva unei clasări mai slabe, ci și din cauza faptului că nimeni nu are răbdare în prezent să se chinuie cu un site care are butoane nefuncționale, texte și imagini care se suprapun șamd. Indiferent de vechimea domeniului tău, un site care nu este actualizat, cu un design învechit, greu de folosit pe mobil va avea numai de pierdut.
Site-urile pentru mobil de tip m.domeniu.ro nu sunt neapărat recomandate, întrucât, pe lângă problema conținutului duplicat, aceste tipuri de site-uri pot ridica, de asemenea, multe alte probleme de URL-uri canonice, de indexare șamd.
Core Web Vitals evaluează semnalele date de experiența pe care o au utilizatorii pe paginile site-ului tău, pentru a oferi cele mai bune rezultate în Google, potrivite cu intenția din spatele căutărilor lor.
Ce sunt, mai exact, aceste elementele web esențiale, vitale? Core Web Vitals reprezintă un set de valori concepute să te ajute să-ți îmbunătățești performanța tehnică a site-ului tău. Valorile descrise de acestea includ:
Poți afla cum stă site-ul tău folosind instrumentul gratuit Google de testare a vitezei de încărcare Google PageSpeed Insights. Sub rezultatele testului, vei vedea că apar o serie de recomandări pentru a-ți îmbunătăți scorul.
In procesul de optimizare SEO, auditul tehnic ar trebui să ia în calcul aceste rezultate și să propună modificări realizabile, pentru a crește cât mai ușor scorul site-ului. Multe dintre recomandări pot implica niște costuri mult prea mari, nejustificate, care chiar dacă se implementează, nu vor aduce îmbunătățiri semnificative. Aici intervine expertiza unei agenții SEO care poate colabora cu programatorii și care poate găsi cea mai bună variantă pentru a adapta site-ul tău la cerințele algoritmului Core Web Vitals.
Crawling-ul este procesul prin care crawlerii motoarelor de căutare îți descoperă site-ul. Dacă arhitectura acestuia nu este conformă cu bunele practici, intuitivă sau legăturile interne nu sunt optimizate ori dacă nu există nici măcar un fișier de tip sitemap.xml, va fi dificil pentru motoarele de căutare să-l acceseze și să-l înțeleagă.Verificarea tuturor acestor lucruri sunt parte din procesul de optimizare SEO al oricărui site.
Indexarea este complet diferită de crawling. Deși aceste două acțiuni sunt legate, ele nu se exclud reciproc. O situație pe care am întâlnit-o foarte des în cazul site-urilor din România include de exemplu canonizarea paginilor, dar fără identificarea problemelor de pagini cu “/“. Aceste situații pot duce la indexarea unui număr dublu sau chiar triplu de pagini, față de numărul real al paginilor site-ului tău, ceea ce interferează cu algoritmii de clasare Google.
Când site-ul tău nu e indexat corect, secțiuni întregi pot să nu fie luate în considerare atunci când este accesat de crawlere. Acest lucru poate duce, de asemenea, la probleme majore de performanță în clasamentul organic, în consecință asigură-te că procesul de optimizare SEO nu exclude aceste aspecte care țin de zona de SEO tehnic. Dacă ai nevoie de un audit al site-ului tău, poți apela oricând la serviciile SEO PePrimaPagină.ro!
Viteza site-ului, codul acestuia, fișierele de tip JavaScript sau CSS, markup schema, schema JSON-LD, canonizarea (controlul paginilor duplicat), toate aparțin optimizării SEO tehnice.
Multe dintre problemele tehnice nu sunt la vedere, dar îi împiedică pe potențialii clienți să ajungă la tine și să rămână în site. O pagină web care se încarcă rapid și care este accesibilă va aduce trafic organic pe termen lung. Nicio problemă tehnică nu trebuie să influențeze în mod negativ navigarea pe site.
Un audit SEO tehnic realizat de specialiști va reuși să identifice orice problemă care-ți poate trage în jos performanța site-ului. Chiar dacă remedierea acestor probleme se face direct de programatori, expertiza specialiștilor SEO se vede atunci când aceștia înțeleg impactul fiecărui detaliu și propun spre implementare îmbunătățiri care țin cont și de cerințele Google, și de UX, adică de experiența utilizatorilor.
Nu ai cum să ajungi pe prima pagină în rezultatele Google fără conținut, chiar dacă site-ul tău este perfect din punct de vedere tehnic. Conținutul de calitate trebuie creat în așa fel încât să fie atrăgător, să rezoneze cu publicul tău și să le câștige suficient de mult încrederea încât să fie dispuși să cumpere de la tine.
Mai mult decât atât, fără conținut de calitate în site nu vei putea să obții rezultate prin acțiunile de SEO OFF Page sau cele de promovare plătită. Până la urmă, orice vizită își pierde valoarea dacă utilizatorul abandonează sesiunea din cauza descrierilor sumare, a greșelilor de ortografie ori a pozelor de calitate slabă.
Un factor crucial pentru creșterea vizibilității site-ului tău este obținerea de backlink-uri. SEO OFF Page înseamnă mult mai mult decât link building, dar, când te concentrezi pe obținerea de link-uri din exterior, calitatea acelor link-uri este mult mai importantă față de cantitatea lor, iar legăturile dintre site-uri care par naturale sunt mult mai apreciate de Google versus cele obținute prin plată.
Mențiunile de brand, recenziile, crearea de clipuri video și materiale virale, care vor fi apreciate și partajate fără să fii nevoit să scoți bani din buzunar, contează mai mult și îți vor aduce o valoare superioară pe termen lung, decât cumpărarea de articole la care nu ajunge și nici nu sunt citite de nimeni, indiferent de cât de popular este site-ul care le găzduiește.
Vrei să știi ce poți face pentru a crește vizibilitatea organică a site-ului tău fără să dai banii aiurea pe practici ineficiente? Te putem ajuta!
Am pregătit câteva tactici de marketing utile, care ajută în construirea unei strategii SEO, indiferent de momentul de dezvoltare în care sa află afacerea ta:
În comparație cu alte forme de marketing online, precum comunicarea în social media sau reclamele de tip PPC (pay-per-click), optimizarea SEO reprezintă o activitate complexă, cu multe etape care contribuie la rezultatul final. Poate fi dificil de gestionat și de monitorizat, dar atunci când este implementată bine, este cea mai eficientă nu doar în popularizarea brandului tău, ci și în creșterea exponențială a numărului de vânzări și de clienți interesați, pe care îi poți transforma ulterior în clienți fideli.
Când ai nevoie de o strategie SEO personalizată, atentă la cerințele specifice ale afacerii tale și care nu urmărește o structură si o ofertă de preț standard, poți apela oricând la noi! Sună-ne la ☎️0755430685 sau scrie-ne pe office@peprimapagina.ro!