În 2020, căutările au fost marcate de pandemie, iar topurile au fost în principal conduse de căutările de tip “Coronavirus/Covid” și “școala online”, dar s-a remarcat faptul că mulți români au îmbrățișat de voie, de nevoie curentul “Fă singur” sau “Do It Yourself”, prin creșterea căutărilor de tipul “cum să gătesc” ori “cum să mă tund acasă”.
În 2021, primele locuri în topul căutărilor Google sunt ocupate de subiecte legate de: “vaccin”, “certificat verde”, dar și de “loteria de vaccinare” și “programare vaccinare”. Cu toate acestea, topul nu se reduce doar la subiectele generate de pandemie, românii fiind interesați și de “fotbal” în orice formulă, precum “Euro 2020”, “liga întâi” și jocurile echipei naționale, urmat puternic de “tenis”, apoi de “vacanță”, în special “condiții de călătorie”, dar și “tichete de vacanță 2021”.
De asemenea, o noutate o reprezintă faptul că “vacanța în Egipt” a depășit anul acesta numărul căutărilor față de “vacanță în Turcia” și “vacanță în Bulgaria”.
Filmele sunt la mare căutare printre români, iar anul acesta printre cele mai populare se numără “Squid game”, “Dune” și “Cruella”. Un alt subiect de mare interes pentru români a devenit “crypto”, datorită succesului proiectului românesc de blockchain Elrond.
Față de 2020, se observă o creștere exponențială în rândul căutărilor “plicuri bani nuntă”, dar și pentru “idei de afaceri cu bani puțini”, cu o creștere de 170% versus anul anterior.
Românii au folosit mult mai intens funcția de traducere (Google Translate) față de anii precedenți. A fost un volum mai mare de căutări pentru “traducere din engleză în română", iar cuvintele necunoscute cele mai căutate în 2021 sunt “Monday”, “average”, “podcast”, “boundaries” și “burnout”, dar și expresii din latină, precum “Memento mori” sau “Quo Vadis”.
În fiecare an, apar și căutări mai puțin obișnuite. Dacă anul trecut au crescut semnificativ căutările de tipul: “de ce e important să mă spăl pe mâini” sau “de ce e importantă empatia”, în 2021, au fost multe căutări în Google precum:
Când vrei să apari pe prima pagină în Google trebuie să ții cont de căutări, adică de cuvintele cheie. Căutările cu volum mare îți arată tendințele generale, pe care le poți folosi pentru a-ți atrage și mai mulți potențiali clienți noi în site, cât timp au legătură cu produsele și serviciile pe care le vinzi. De exemplu, și un restaurant, și un magazin de cadouri, și un magazin cu produse fashion pot beneficia de căutările după un film popular. Se pot crea meniuri, pachete speciale sau ținute similare purtate de eroii principali pentru a impulsiona vânzările, deoarece fanii vor dori mereu să experimenteze un nou fel de mâncare, un look sau să ofere un cadou inspirat din filmul preferat.
Cu toate acestea, nu se poate stabili o strategie de marketing eficientă doar în baza interesului general. Până la urmă, există 63.000 de căutări în fiecare secundă, iar cea mai mare parte din cuvintele cheie folosite au în spate intenții diferite.
Intenția de căutare reprezintă motivul, acel “de ce” care se află în spatele fiecărei interogări din Google sau alt motor de căutare. Cu alte cuvinte, de ce a inițiat căutarea persoana respectivă? Intențiile utilizatorilor pot fi diferite: în timp ce unii caută un răspuns la o întrebare, alții caută să se documenteze cu privire la un anumit subiect, alții caută produse și unii caută anumite pagini web.
De-a lungul anilor, Google a devenit din ce în ce mai eficient în determinarea intenției de căutare din spatele ecranului. Întregul clasament încearcă acum să se potrivească cât mai bine intenției și nu cuvântului cheie folosit. Există situații în care termenul exact de căutare nici măcar nu este inclus în prima pagină de rezultate, iar acest lucru se întâmplă deoarece Google intuiește din ce în ce mai bine motivul căutării. Actualizarea de algoritm Google MUM din 2021, reprezintă practic atestarea acestui lucru.
Gigantul tech dorește să claseze mai sus acele pagini web care se potrivesc cel mai bine intenției de căutare a utilizatorului. Iar în ultimul timp, cu ajutorul inteligenței artificiale, este foarte aproape de a oferi informațiile exacte, de care utilizatorii au cu adevărat nevoie.
Există patru tipuri principale de intenții care se află în spatele unei interogări pe Google sau pe alt motor de căutare:
Utilizatorul caută o informație, care poate fi un răspuns scurt la o întrebare necunoscută, sau un răspuns mai complex, de exemplu cum funcționează sau ce este tehnologia blockchain. Nu este obligatoriu ca toate căutările de informare să fie formulate ca întrebări. Unele pot conține cuvinte cheie scurte din care să rezulte subiectul, precum “scor meci Steaua-Dinamo”, “HTML5”, “vremea mâine“.
Căutările de navigare se produc atunci când un utilizator vrea să găsească o anumită pagină web. Acesta știe exact unde vrea să ajungă și folosește Google pentru a ajunge mai ușor pe pagina respectivă sau poate nu cunoaște adresa URL, dar știe că există acel site web. Iată câteva exemple de căutări de navigare: “Facebook”, “pe prima pagină”.
Aceste căutări au în spate o intenție este foarte clară, de achiziție. Cel mai probabil, știe deja ce vrea să cumpere și caută cel mai bun magazin de unde să achiziționeze produsul sau serviciul respectiv și folosește cuvinte cheie precum: “MacBook pro”, “Samsung Galaxy s10 ieftin”, “vacanță last minute Turcia”.
Utilizatorul caută un anumit produs sau serviciu pe piață și verifică fiecare opțiune rezultată în urma căutării, dar analizează și ofertele pentru a lua decizia corectă și potrivită pentru sine. Mulți utilizatori caută recenzii și comparații, pentru a-și cântări mai bine opțiunile. Câteva exemple de astfel de căutări ar fi: “cea mai bună pudră de proteine” ori “cel mai bun restaurant București”.
Studiile au arătat că mai mult de 80% din totalul intențiilor aflate în spatele căutărilor pe Google sunt de informare, iar restul de 20% este împărțit în mod egal între cele în scop de navigare și de tranzacționare.
SEO înseamnă în primul rând optimizarea și creșterea vizibilității unui site după cuvintele cheie relevante. Cu toate acestea, integrarea cât mai multor cuvinte-cheie nu ar trebui să reprezinte singura prioritate a unei strategii de optimizare SEO. Trebuie să se țină cont de calitatea informațiilor de pe pagină, de informațiile atașate acelor cuvinte cheie. Din acest motiv există multe pagini web cu trafic semnificativ, ce aparțin unor site-uri cu autoritate, dar care suferă din cauza ratelor de conversie foarte mici.
De asemenea, există și situația inversă, când se oferă un conținut de marketing excelent, dar care nu se clasează pentru cuvintele-cheie folosite de publicul țintă. Altfel spus, cuvintele cheie și intenția nu se potrivesc, iar conținutul nu ajunge să fie citit, văzut sau auzit de clienții interesați de serviciile și produsele oferite.
Prin înțelegerea intenției de căutare se poate face o diferență remarcabilă în strategia de conținut, deoarece se produce o aliniere perfectă între intenție și cuvintele cheie folosite.
Atunci când din ce în ce mai mulți utilizatori au o experiență plăcută și sunt mulțumiți de ceea ce a găsit în site-ul tău, acest lucru se traduce prin mai mult timp petrecut în site, mai multe abonări la newsletter, mai multe telefoane și mai multe vânzări. În plus, acest comportament trimite un semnal către Google că site-ul tău este cel mai relevant pentru intențiile de căutare similare și cuvintele cheie folosite, ceea ce ajută la creșterea organică a vizibilității și autorității site-ului tău.
Dacă îți dorești să te clasezi pe prima pagină în Google, trebuie să generezi cel mai relevant rezultat pentru interogările care îți pot aduce clienți interesați pe site. Mai mult decât atât, în momentul în care utilizatorii caută un anumit termen, ajung la tine în site și găsesc informații irelevante, abandonând imediat sesiunea, aceștia trimit către Google un semnal că rezultatul este nepotrivit. Bineînțeles că volumul vizitatorilor contează. Cu toate acestea, când ai o rată mare de abandon, sub 30 de secunde petrecute pe paginile principale și nu ai un site de știri foarte scurte, cu siguranță ai o problemă în a calibra intenția utilizatorilor cu conținutul.
Vrei să știi cum stai în clasamentul Google față de competitorii tăi? Ai nevoie de un audit al prezenței tale online pentru a afla dacă informațiile din site-ul tău se potrivesc cu intenția de căutare, dar și pentru a descoperi oportunități de care nu profiți în prezent? Simți că afacerea ta s-a blocat din punct de vedere al vizibilității sau nu știi ce anume poți face pentru a-ți îmbunătăți rata de conversie? Mereu e loc de mai bine, dar rezultatele nu vor crește, cât timp aplici aceeași strategie. Scrie-ne pe office@peprimapagina.ro sau sună-ne la ☎️0755 430 685!