SEO, cunoscut ca și Search Engine Optimization, reprezintă pentru mulți antreprenori un mister. Foarte mulți spun că este greu de înțeles și explicat, că nu este ceva clar, mai ales că algoritmul Google se schimbă oricum, tot timpul. Un mare procent dintre aceștia consideră că site-ul lor nu va ajunge pe prima pagină în Google, decât dacă investesc sume astronomice în publicitate.
Pentru a înțelege mai bine ce este SEO, gândește-te la acest canal de marketing online ca la o casă. Mulți au sau intenționează să își cumpere o proprietate la un moment dat, așadar această analogie este una dintre cele mai ușor de înțeles. Valoarea oricărei proprietăți crește foarte mult, dacă are:
Același lucru se aplică și în cazul site-ului tău de prezentare sau al magazinului tău online: o fundație solidă, o structură tehnică bună și niște referințe de încredere te vor ajuta să ai un site vizibil, care să-ți aducă în mod constant clienți interesați de serviciile și produsele tale.
Dacă fundația unei case nu este solidă, totul este compromis, lucru valabil și în cazul SEO. Fundația pentru SEO este reprezentată de toate activitățile care intră sub umbrela optimizării tehnice a site-ului, cunoscută sub denumirea de SEO tehnic.
Corect implementat, acesta permite motoarelor de căutare precum Google să știe că ai un site web valoros și de încredere. Google s-a specializat în a prezenta utilizatorilor cele mai bune opțiuni online, în funcție de cuvintele cheie folosite în căutări, iar SEO tehnic este una din principalele criterii prin care se asigură că site-ul tău web îndeplinește aceste cerințe.
Dacă Google ar acorda prioritate paginilor web care se încarcă lent, care nu sunt optimizate pentru mobil sau care au, de exemplu, o structură a meniului confuză, utilizatorii săi și-ar îndrepta interogările către alte motoare de căutare. Prin urmare, dacă site-ul tău se încarcă rapid, nu are link-uri nefuncționale și nici o structură alambicată, va avea mai multe șanse să fie clasat pe prima pagină în rezultatele Google, pentru cuvintele cheie care contează.
Motivele pentru care o fundație sănătoasă este importantă, sunt evidente: o bază tehnică stabilă va contribui în mare măsură la o experiență cât mai bună oferită utilizatorilor site-ului tău.
SEO tehnic este un domeniu de activitate vast și complex, iar mulți antreprenori preferă să se concentreze doar pe modul în care arată site-ul, și mult mai puțin pe performanțele tehnice ale acestuia. Sunt însă câteva lucruri de bază, de care oricine trebuie să țină cont:
Indiferent de cât de bun este conținutul sau cât de multe link-uri externe duc către site-ul tău, dacă aceasta are o performanță tehnică slabă, nu vei putea ajunge pe prima pagină. În experiența noastră, am văzut site-uri care aveau un scor tehnic perfect, dar care nu atrăgeau trafic organic suficient, din cauza faptului că aveau un conținut slab, așa cum am întâlnit și site-uri care, după ce au fost optimizate din punct de vedere tehnic, au urcat rapid în rezultate.
În concluzie, doar SEO tehnic nu te va poziționa automat pe prima pagină în Google. Dar, să ignori complet optimizarea tehnică a site-ului tău, îți garantează că nu vei urca niciodată suficient de mult în clasamentul cuvintelor cheie importante pentru afacerea ta, cu un volum mare de căutări lunare. Un site web lent sau cu probleme este penalizat de motoarele de căutare, împiedicându-te astfel să-ți atingi obiectivele de marketing digital. Mai mult decât atât, un site cu probleme tehnice nu te va ajuta nici atunci când derulezi o campanie de Google sau YouTube Ads, nici când încerci să aduci vizitatori din social media în site.
Calitatea structurii este la fel de importantă ca și fundația în determinarea valorii unei proprietăți. O casă de paie nu are nici o valoare. Consideră că site-ul este proprietatea ta, iar motoarele de căutare sunt inspectorii acesteia, care evaluează o listă lungă de factori pentru a determina calitatea reală a structurii acestuia. Atât arhitectura, cât și calitatea materialelor sunt importante. Din punct de vedere SEO, o structură bună este dată de:
SEO ON Page include atât aspecte ce se suprapun cu zona de SEO tehnic, cum ar fi optimizarea codului HTML al paginilor, dar și optimizarea rețelei de link-uri interne și a metadatelor (meta titlul, meta descrierea și densitatea cuvintelor cheie), alături de conținutul și imaginile relevante, de înaltă calitate. Când se întrunesc toate aceste aspecte, te bucuri de un site optimizat, care are toate șansele să apară pe primele poziții în rezultatele Google.
SEO ON Page se bazează, de fapt, pe conținutul real al paginilor site-ului, principala zonă de interes pentru motoarele de căutare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să fie punctul central al oricărei strategii de optimizare SEO. Conținutul nu se referă doar la textele din site, ci și la metadate, conținut multimedia, cod HTML, CSS, JavaScript și multe altele.
Bunele practici ajută motoarele de căutare să-ți analizeze site-ul și conținutul acestuia, astfel încât să poată identifica dacă interogarea unui utilizator, poate fi soluționată prin intermediul unei pagini din site-ul tău. Google își actualizează constant algoritmul în încercarea de a înțelege mai bine intenția utilizatorilor, dar și ca să furnizeze rezultate cât mai relevante pentru nevoile acestora. Pe măsură ce algoritmul Google avansează, la fel ar trebui să se întâmple și cu propria prezență online.
Este esențial ca site-ul și conținutul acestuia, inclusiv ceea ce este vizibil pentru utilizatori (imaginile, clipurile video, textele) și ceea ce este vizibil pentru motoarele de căutare (metadatele, codul HTML), să fie optimizate conform celor mai bune practici recomandare. În acest fel, motoarele de căutare pot înțelege despre ce este vorba în site-ul tău, și îl pot urca mai sus în rezultate. Indiferent de strategia de marketing digital pe care o ai, este esențial să nu pierzi din vedere:
Optimizarea conținutului este una din tacticile ce aparțin SEO ON Page, dar este mult mai importantă decât crezi. Conținutul bine scris asociază informațiile din site cu cuvintele cheie din metadatele acestuia. Atenție! Un conținut de calitate nu înseamnă că ai cea mai mare densitate de cuvinte cheie sau că ai creat un text cu unicul rol de a umple niște spații goale din site. Regulile Google sunt clare:
Și cum orice site există pentru un scop precis, iar de cele mai multe ori, acesta este să vândă sau să susțină vânzarea, trebuie să știi că optimizarea ratei de conversie include de fiecare dată transformarea unui conținut banal, într-unul care comunică excelent cu audiența vizată.
Structura unui site web este esențială pentru ca un motor de căutare să îl poată accesa corect. Un meniu ușor de navigat și o structură de link-uri care facilitează intențiile utilizatorilor de cercetare sau tranzacționare, vor facilita legarea unui utilizator cu cea mai relevantă pagină web pentru interogarea sa. Când ai un site complicat, cu multe pagini care nu au legătură cu activitatea ta de bază, cu informații neactualizate sau confuze, este foarte probabil ca Google să nu știe despre ce este vorba în site-ul tău și să-l considere irelevant pentru utilizatori.
Și în acest caz, ghidul Google subliniază că un site ar trebui să aibă o „ierarhie conceptuală clară a paginilor” și că link-urile importante ar trebui să poată fi accesate de crawlere pentru a fi indexate. Adeseori, strategiile SEO se concentrează exclusiv pe SEO OFF Page și uită de importanța SEO ON Page. Din păcate, oricât de mult ai investi în link-uri externe valoroase, acesta tactică nu te va ajuta să ajungi pe prima pagină în rezultate, câtă vreme nu ai un conținut relevant în site și o rețea de link-uri interne pusă la punct.
Ultimul element al ecuației, care dă valoare proprietății, este cartierul în care se află aceasta. Factorii externi vor influența întotdeauna modul în care este perceput un site.
SEO OFF Page, adică SEO din afara site-ului, se referă la acțiunile întreprinse în afara propriului site web, pentru a-ți crește poziția în rezultatele Google, pentru cât mai multe cuvinte cheie.
Optimizarea OFF Page implică îmbunătățirea percepției motoarelor de căutare și a utilizatorilor cu privire la popularitatea, relevanța, încrederea și autoritatea site-ului tău. Acest lucru se realizează prin alte site-uri, care trimit link-uri, menționează sau promovează site-ul tău, garantând astfel pentru calitatea acestuia.
Creșterea rețelei de link-uri externe, cunoscută ca și link building este cea mai populară tehnică de SEO OFF Page. Deși Google sugerează că întotdeauna conținutul este factorul #1 de clasare, creșterea rețelei de link-uri externe este adesea preferată, în detrimentul principiului de a crea și de a oferi conținut proaspăt, de calitate.
Există 3 tipuri principale de link-uri care populează internetul:
De exemplu, Ghidul Google pentru evaluarea calității spune că motorul de căutare se bazează în mare măsură pe reputația din afara site-ului, pentru a afla dacă acel site poate fi sau nu de încredere. Verificarea reputației înseamnă examinarea recenziilor online, recomandările primite din partea unor experți în domeniu și mențiuni pe site-urile de știri.
Crearea de legături, adică de link-uri externe, ar trebui să fie despre calitate, nu cantitate. Mulți tind să uite acest lucru. Întotdeauna e bine să alegi să fii recomandat prin link-uri de înaltă calitate, din domenii relevante, legate de nișa în care activezi. Acestea trebuie să îndeplinească cerințele suplimentare legate de calitate, text și cuvinte cheie.
Cea mai înțeleaptă mișcare o reprezintă construirea de link-uri naturale, care este posibilă, inclusiv în România, indiferent ce ți-ar spune diferite companii care vând advertoriale în publicații necitite de nimeni. Un conținut foarte bun, un comunicat de presă bine scris va fi preluat de publicații în mod gratuit. Un video util din site, postat in social media și partajat în mod organic, sau o recenzie pozitivă reală vor atrage mai mulți clienți, față de cinci articole cumpărate publicate pe niște site-uri obscure sau marcate cu (P).
În concluzie, o strategie SEO eficientă combină tacticile necesare ce țin de SEO tehnic, SEO ON și OFF Page, astfel încât site-ul tău să ajungă cât mai sus în rezultatele neplătite.
Dacă nu știi de unde să începi sau dacă vrei să verifici cât de bine funcționează optimizarea SEO pentru site-ul tău, te putem ajuta! Scrie-ne pe office@peprimapagina.ro sau sună-ne la numărul de telefon ☎️0755 430 685!