În digital marketing, apar mereu tendințe, platforme, canale de comunicare noi, care par că te ajută să ajungi mai ușor la potențialii clienți. Optimizarea pentru motoarele de căutare, adică SEO, a apărut în urmă cu mai bine de 20 de ani și continuă să rămână una din preocupările constante ale oricărei afaceri care își dorește vizibilitate în mediul online. Ca în multe alte industrii, există multe concepții greșite despre optimizarea pentru motoarele de căutare și, probabil, cea mai mare dintre acestea este că SEO nu mai există sau că nu mai dă rezultate. Mulți spun chiar că nu merită timpul și investiția, pentru că este o activitate oarecum confuză, în care nu există niște standarde clare.
Probabil din acest motiv sunt multe afaceri ale căror bugete de marketing nu iau în calcul deloc activitățile care țin de SEO. Fie din cauza unor strategii ineficiente, fie din cauza unor servicii de proastă calitate, nu au avut rezultate și consideră că SEO nu reprezintă un canal de marketing profitabil pentru businessul lor.
Un lucru este cert: ceea ce mergea cu ani în urmă, nu mai funcționează la fel, indiferent dacă este vorba de email marketing, social media, branding și cu atât mai puțin în cazul SEO. De exemplu, dacă în trecut vizibilitatea online se putea crește prin cumpărarea de link-uri pe site-uri fără relevanță sau prin crearea de articole scrise de dragul motoarelor de căutare și postate pe bloguri obscure, în prezent, SEO a trecut printr-o transformare majoră. Google a eliminat toate acele tactici ușoare, dar incorecte, care păcăleau utilizatorii, și a transformat SEO într-o activitate mult mai complexă, în care calitatea și constanța sunt cele care dau roade.
O strategie SEO bine gândită este una dintre cele mai rentabile investiții pentru bugetul de marketing online al oricărui business. Încă te gândești dacă să investești sau nu în SEO? Pentru a lua o decizie, ține cont de următoarele aspecte:
Când funcționează, căutarea organică poate genera circa 50% din tot traficul site-ului tău web, fie el un site de prezentare sau magazin online. În general, vizitele organice reprezintă mai mult decât traficul provenit din promovarea plătită împreună cu cel generat de social media. Ca referință, vizitele plătite pot aduce până la 20% din numărul total de vizitatori, când bugetul destinat campaniilor de Google Ads este generos, în timp ce rețelele sociale nu aduc mai mult de 5% din trafic, dacă nu se folosesc anunțurile sponsorizate.
Trebuie menționat faptul că publicitatea plătită de tip PPC este un instrument valoros în marketingul digital, deoarece îți spune imediat care sunt produsele sau serviciile cel mai ușor vandabile sau îți poate aduce în site vizitatori gata de achiziție.
Cu toate acestea, nici o companie care își dorește să crească și când își reduce bugetul de marketing nu poate ignora cantitatea enormă de trafic generată de căutările neplătite.
Studiile au confirmat ceea ce se cunoaște deja: utilizatorii preferă rezultatele organice în detrimentul anunțurilor plătite. Cercetătorii au descoperit că 70 până la 80% dintre utilizatori se concentrează pe rezultatele neplătite, ignorând anunțurile Google sponsorizate.
Iată câteva motive în plus, pentru care nu te poți baza exclusiv pe campaniile PPC:
Este important de subliniat faptul că utilizatorii nu sunt imuni la reclamele plătite. Atunci când sunt gata să cumpere un produs, de exemplu, aproape 65% dau click pe anunțurile sponsorizate. De aceea, campaniile inteligente PPC se concentrează pe utilizatorii care vor să achiziționeze, mai degrabă decât să cerceteze un produs sau serviciu.
În concluzie, deși o reclamă plătită îți poate aduce vânzări și trafic online, nu oferă aceeași valoare pe termen lung și nici nu-ți poate reduce investiția, precum clasarea organică în topul căutărilor Google.
În comparație cu alte canale de marketing online, SEO oferă rezultate care necesită timp și o investiție constantă. Te ajută, însă, să-ți crești vânzările? Google însuși a afirmat în raportul său economic de impact că rentabilitatea investiției în căutarea organică este de 5 ori mai valoroasă, comparativ cu cea în Google Ads. Când 93% din tot traficul web începe cu o căutare pe un motor de căutare și 70-80% dintre utilizatorii Google se concentrează doar pe rezultatele organice, este firesc ca rata de conversie cea mai mare să provină din vizitele organice.
În general, rata de conversie variază de la o industrie la alta, iar cu cât prețul este mai mare, cu atât rata de conversie este mai mică. Bineînțeles că nu toți care ajung pe site-ul afacerii tale devin clienți plătitori, dar o pagină optimizată SEO va aduce cu până la 200% mai multe vânzări, față de varianta în care optimizarea este neglijată.
Acest lucru se întâmplă deoarece, o strategie SEO eficientă te ajută să:
SEO poate fi o sarcină solicitantă pentru orice afacere. Dacă încă oscilezi în a colabora cu o agenție SEO sau a angaja o persoană care să se ocupe exclusiv de sarcinile SEO ale site-ului tău, trebuie să știi că ambele variante vin la pachet cu propriile beneficii și dezavantaje. Indiferent de varianta aleasă, ține cont de următoarele aspecte:
Majoritatea companiilor nu investesc aproape deloc în căutarea organică, în timp ce cheltuiesc în exces pentru reclame plătite, ceea ce are ca rezultat o rentabilitate dezamăgitoare a bugetului de marketing investit. De asemenea, companiile se luptă adesea să implementeze singure o strategie SEO eficientă și de cele mai multe ori, dau greș. În concluzie, indiferent dacă alegi să angajezi un specialist sau o agenție SEO, optimizarea site-ului tău reprezintă o prioritate, cât timp plănuiești să îți reduci investiția în timp, în timp ce rezultatele tale continuă să crească.
Nu știi ce poate face optimizarea SEO pentru site-ul afacerii tale? Scrie-ne pe office@peprimapagina.ro sau sună-ne la ☎️0755 430 685!