Conținutul este rege. De fapt, orice acțiune de marketing devine imposibilă fără un conținut pe măsură! Social media înseamnă în primul rând conținut captivant, iar pentru ca reclamele plătite de tip PPC să funcționeze, ai nevoie de niște anunțuri bine scrise. O strategie SEO care nu în considerare crearea de materiale relevante și pentru public, și pentru motoarele de căutare are o problemă, iar eforturile de PR se bazează în primul rând pe generarea conținutului de calitate.
În plus, nu ai vrea să cheltuiești mai puțin pe marketing, dar să ai ai un număr de 3 ori mai mare de potențiali clienți? Marketingul de conținut costă cu 62% mai puțin decât alte forme de marketing și este un instrument mult prea puțin folosit în optimizarea conversiilor. A vinde mai des și mai mult ca volum și valoare nu înseamnă doar să ai cele mai bune oferte sau să schimbi design-ul site-ului, ci să înțelegi cum iau decizia de cumpărare potențialii clienți. Iar aproape fiecare metodă de a transforma o acțiune de marketing dintr-una mediocră, într-una performantă, se bazează pe diferite forme de content marketing.
Când vine vorba despre marketing de conținut, cei mai mulți se gândesc la articole plictisitoare de blog și eventual, la scrierea de conținut optimizat SEO pentru site.
Marketingul de conţinut îmbracă o gamă largă și diversă de forme, de la cea scrisă la cea vizuală, la cea interactivă, respectiv video. Cum fiecare persoană are caracteristici și nevoi unice, la fel, fiecare companie în parte ar trebui să aibă o prezență unică, cu nevoi diferite de content marketing.
În funcţie de scopul urmărit, tipul de marketing de conţinut recomandat diferă, astfel încât impactul să fie cel mai mare cu putință. De cele mai multe ori se îmbină mai multe variante. Cum fiecare element de marketing de conţinut are o ţintă precisă, efectul său poate fi evaluat pentru a determina care este tipul de conținut preferat de potențialii clienți, cel cu care audiența interacționează cel mai bine și care aduce rezultate mai rapid, cu același efort financiar și de timp investit.
Pentru a avea succes, crearea de postări de blog este organizată de strategia de marketing digital, la o frecvență constantă, cu subiecte de interes pentru clienții tăi, prin transmiterea unor informații cu adevărat utile, vechi sau noi, dar de interes. Există articole pe care nu le citește nimeni și există articole care conțin toate detaliile pe care le caută audiența, care sunt infinit mai bune și mai apreciate față de cele care sunt scrise doar de dragul SEO.
Nu toate articolele de blog trebuie să fie la fel. Există nenumărate variante de postări, precum: prezentări de oferte, sinteze detaliate, statistici, interviuri și colaborări cu experți în domeniu, întrebări și răspunsuri, topuri, știri, noutăți despre produse, comunicate de presă, comparații, articole de tipul “Cum să”, ghiduri pas cu pas, articole de tip “De ce?”, rezultate cercetări, cele mai bune practici, sfaturi, liste de verificat, greșeli comune, moduri de reutilizare șamd.
În era digitală, este important să îmbrățișezi toate formele de conținut pentru a-ți ajuta brandul să iasă în evidență. Conținutul bazat pe text este strâns legat de succesul unei strategii de marketingul digital, dar crearea și promovarea conținutului vizual poate aduce beneficii uriașe, atunci când este realizat așa cum trebuie. Vizualul oferă câteva avantaje majore: este mai atractiv și mai accesibil, mai ales că oamenii procesează informațiile vizuale de 60.000 de ori mai rapid decât conținutul de tip text. Informația vizuală este mai ușor de reținut. Specialiștii spun că ai de șase ori mai multe șanse să devii memorabil pentru clienții tăi, atunci când informația prezentată este completată de imagini.
Content marketingul este și un instrument prin care îți asculți publicul și afli lucruri pe care le poți implementa rapid pentru a-ți optimiza serviciile și prezența în online.
Clipurile video au ajuns ușor să reprezinte 82% din traficul global de Internet. Videoclipuri descriptive, testimoniale filmate, ghidurile sau clipurile virale ori de tipul “cum să” sunt doar câteva variante pe care o afacere le are la îndemână pentru a se remarca în online. Dacă încă stai pe gânduri, află că o pagină de produs cu un clip video are cu 53% mai multe șanse să apară pe prima pagină în rezultatele Google.
În prezent, un agent de vânzări are un rol din ce în ce mai puțin important, în contextul în care, în mediul online, content marketingul de calitate are impact imediat asupra unui număr infinit mai mare de oameni. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, clienţii nici nu se mai deplasează în magazin, ci cunosc foarte bine ceea ce vor şi caută pe internet preţuri, caracteristici ale produselor, aspecte legate de garanţie, durabilitate şi aşa mai departe. Unii dintre ei, nici atunci când s-au decis asupra a ceea ce vor să achiziționeze, nu merg într-un magazin fizic, ci comandă direct online.
De aceea, este important ca serviciile și produsele companiei tale să fie descoperite cât mai uşor, să oferi toate informațiile de care un potențial client are nevoie, ca să nu migreze printr-un simplu click la concurență.
Încă un motiv pentru care marketingul de conținut este important pentru succesul afacerii tale, este prețul său substanțial mai redus față de alte forme de promovare. În timp ce reclamele online și offline întrerup și deranjează, marketingul de conținut bine executat îți promovează afacerea, oferind valoare, utilitate și/sau amuzament, fără să pară că vrea să vândă ceva. Toate acestea la un preț mic, ținând cont de faptul că materialele respective îți vor aparține și că vor produce rezultate pentru tine pe termen lung, chiar nelimitat.
Printr-un conţinut de calitate câştigi încrederea audienței tale și acest lucru este uitat și desconsiderat de către majoritate. Câți dintre clienții tăi se reîntorc la tine? Un client mulțumit, pe care l-ai convins să cumpere o dată, este mai ușor de convins să cumpere și a doua oară, și chiar să facă o achiziție mai mare și cu o anumită frecvență. Este vorba despre valoarea pe viață a unui client sau customer lifetime value.
În loc să investești din ce în ce mai mult în achiziția de clienți noi, o strategie câștigătoare este să încerci să-i loializezi cât de mult poți pe cei pe care ii ai. Iar cel mai bun mod de a face acest lucru este prin crearea unei relații cu aceștia. Fiecare tip de marketing de conținut are mereu același scop: de a le comunica atât clienților actuali, dar și potențialilor clienți, cât de importanți sunt ei pentru tine.
Cum deciziile de cumpărare sunt strict emoționale și nu raționale, o strategie de digital marketing, care pune accentul necesar pe marketingul de conținut, te va ajuta să stabilești mai ușor relații greu de desfăcut. Gândește-te la brandurile emblematice, cum este Harley Davidson, a cărei strategie de marketing digital, susținută de un altfel de content marketing, a transformat o companie de motociclete într-un simbol al libertății și al puterii, cu o comunitate de fani de o loialitate indestructibilă.
Modul în care îți spui și îți susții povestea este important pentru succesul business-ului tău. Nu ți se pare, ci chiar este din ce în ce mai dificil să le spui clienților tăi exact ce au nevoie să audă, dar în același timp, să fii relevant pentru algoritmi și să nu pierzi din vedere obiectivele afacerii tale. Nu întâmplător, peste 68% din companii apelează la servicii de marketing de conținut din exteriorul companiei.
Când ai nevoie să comunici mai bine pe un canal sau pe fiecare canal de marketing în parte, te putem ajuta! Nu știi exact de ce ai nevoie pentru a-ți transforma radical site-ul, clipurile video sau prezența în social media? Dă-ne un semn, completând formularul de contact sau direct pe mail, pe office@peprimapagină.ro!